مدتی بود که می خواستم آنتن هوایی تلوزیون رو تنظیم کنم. از اونجایی که ما طبقه همکف بودیم و ساختمان 3 طبقه بود و منم تنها بودم، اصرار عجیبی بر تنظیم آنتن تلویزیون داشتم. اون موقع (حدودا سال 84) هنوز سامانه دیجبتالی وجود نداشت بنابراین به دست آوردن یه تصویر بدون برفک کار آسونی نبود.

بعد از شروع به کار و چند بار بالای ساختمان رفتن و پایین اومدن، تصویر بدردبخوری به دست نیومد. از اونجایی که عزمم رو جزم کرده بودم تا یه تصویر آینه داشته باشم، برداشتم تلوزیون رو (که 22 اینچ CRT بود یعنی مثل تلوزیونها الان سبک نبود) بردم بالای پشت بوم تا اول اونجا بصورت آنلاین آنتن رو تنظیم کنم و بعد تلوزیون رو بیارم پایین. جالب بود ظرف کمتر از یک دقیقه تصویر خیلی صاف به دست آوردم و برداشتم تلوزیون رو آوردم پایین. خیلی با عجله و مشتاقانه تلوزیون رو زدم به برق، فیش آنتن رو وصل کردم ولی خبری از تصویر صاف نبود. با خودم  گفتم یعنی چه؟ دوباره تلوزیون رو بردم بالا و مرحله قبل رو تکرار کردم و بازهم با تعجب دیدم تصویر بالای پشت بوم صافه ولی تو خونه نه! متحیر شدم. گفتم شاید این کابل آنتن واسه یه واحد دیگه است. رفتم سراغ مولتیمتر ولی اهم چک نشون می داد که درسته و کابل کواکسیال مال واحد خودمونه. بعد از اهم چک و مطمئن شدن از کابل، تو فکر افتادم که ایراد از کجاس تا اینکه یاد درس مخابرات ، تضعیف سیگنال و اضافه شدن نویز و از این حرفا افتادم. چون تا موقعی که در عمل نبینه درکش شاید سخت باشه. پس گفتم باید یه فکری کرد حالا که مشکل از تضعیف سیگنال و اضافه شدن نویزه باید سیگنالی رو که بالای پشت بوم تر و تمیزه رو تقویت کنم تا تضعیف سیگنال مشکل ایجاد نکنه و یا کابل کواکسیال با کیفیت بخرم تا سیگنال کمتر تضعیف شه  و اضافه شدن نویز اثر قابل ملاحظه ای رو سیگنال نداشته باشه. اینجا بود که با تئوری رسیدم به آنتن تلویزیون دیجیتال رومیزی بوستردار (دارای تقویت کننده). البته واسه من، این یه جور کشف بود(حداقل واسه خودم) و ارزش دو بار بالا و پایین بردن یه تلوزیون نسبتا سنگین از سی چهل پله و تنظیم آنتن زیر آفتاب یه روز نسبتا گرم رو داشت. حالا می خوام تو این نوشته براتون بگم که برای مشکلات مشابه در تنظیم آنتن تلویزیون چه باید کرد.

اولین نکته اینه که بدونیم برای داشتن یه تصویر خوب، سیگنال ورودی به گیرنده چه مشخصاتی رو باید داشته باشه:

  1. اول اینکه دارای توان لازم باشه یعنی دامنه سیگنال به اندازه کافی بزرگ باشه. بزرگتر شدن دامنه معادل اینه که مثلا تو یه سیستم صوتی ولوم رو زیاد کنیم. و برای لمس این حقیقت این مثال رو میزنم که اگه شما صدای یه آهنگ رو اگه از حد خاصی کمتر کنید دیگه اون صدا رو نمیشنوید یا حداقل مفهوم نیست. خوب برای یه سیگنال تصویری و یا دیجیتال نیز این صادقه و دامنه سیگنال باید از یه حد خاصی بیشتر باشه.
  2. دومین شرط لازم اینه که نسبت سیگنال به نویز باید از حد خاصی بیشتر باشه. برای درک این مسئله نیز یه مثال میارم. نوارهای صوتی قدیمی یادتون هست؟ معمولا یه صدای تو زمینه نوار بود. مخصوصا اگه چند بار روش ضبط کرده بودی این صدای مزاحم بلند تر بود. حالا اکه این صدای مزاحم دامنه اش بیشتر شه و باز از یه حدی بیشتر بشه و فرضا نوار واسه یه سخنرانی باشه ما دیگه متوجه نمیشیم سخنران چی میگه. یعنی نسبت توان صدای سخنران به این صدای مزاحم (یا همهمه) باید از مقدار مشخصی بیشتر باشه تا متوجه بشیم چی میگه. به این نسبت میگن (Signal/Noise) که شاید خیلی جاها دیده باشید. اگر این نسبت کمتر از مقدار استاندارد باشه حتی ما اگه این سیگنال رو تقویت کنیم به درد نمیخوره. اما اگه یه سیگنال صوتی ضعیف رو داشته باشیم که تر و تمیز باشه (یعنی دامنه کم با نسبت سیگنال به نویز زیاد که شرط اول رو نداره ولی شرط دوم رو داره) ولی همینطوری نشنویم، میتونیم تقویتش کنیم تا قابل شنیدن بشه.

اما یه مشکل برای تنظیم آنتن تلویزیون وجود داره! حالا سیگنال تصویر از فرستنده تا ورودی گیرنده شما هم دچار ضعف میشه و هم نویز بهش اضافه میشه. مشخصه که مقداری از این مسیر دست ما نیست. یعنی ازفرستنده تا آنتن ما مسیری وجود داره که دست ما نیست و در این مسیر هم تضعیف سیگنال هست و هم اضافه شدن نویز. ولی در ادامه مسیر، ما میتونیم سیگنال را مدیریت کنیم.

در بازار ایران دو نوع آنتن تلوزیون وجود دارد.

  1. آنتن بدون تقویت کننده

این آنتن ها ساختار ساده ای دارند، ارزانتر هستند و در مواقعی به کار می روند که فاصله فرستنده با شما خیلی زیاد نبوده و سیگنال نسبتا قوی است اما باید دقت کرد به دلیل نبود تقویت کننده سیگنال دامنه بزرگی ندارد و در صورت زیاد بودن متراژ کابل پیشنهاد میگردد از کابل مرغوب استفاده شود تا تضعیف سیگنال کمتر اتفاق بیفتد و ضمنا در برابر نویز ایمن تر گردد.

  1. آنتن با تقویت کننده

در این نوع از آنتن تلویزیون دیجیتال ، تقویت کننده های ترانزیستوری سیگنال دریافتی را تقویت کرده و با استفاده ازکابل به سمت گیرنده هدایت می کنند. قیمت این آنتن ها بیشتر است و دارای مدارات الکتریکی بزرگتر و پیچیده تر می باشند. کاربرد این آنتن ها در جایی است که آنتن های معمولی جواب کار را نمیدهند. در این آنتن ها (در مقایسه با آنتن های معمولی) می توان از کابل های ارزانتری استفاده نمود.

این آنتن ها بر حسب مکان قرار گرفتن آنتن به دو دسته تقسیم می شوند.

الف. Outdoor

در پشت بام ها نصب میشوند و به دو مدل بدون موتور چرخان و با موتور چرخان تقسیم میشوند.

ب. Indoor

در داخل خانه و در نزدیکی گیرنده قرار میگیرند. به این دسته آنتن تلویزیون دیجیتال رومیزی نیز گفته می شود. بدلیل اینکه در محل قرار گرفتن این آنتن ها نسبت به پشت بام سیگنال دریافتی ضعیف تر است. طراحی مدارات اینگونه آنتن ها پیشرفته تر است و در ضمن از مدارات مجتمع و ترانزیستورهای با کیفیت بسیار بالا،  نویز کم و فیلترهای خاص استفاده می شود.

هدف از این نوشته معرفی یک محصول از دسته آنتن های تلویزیون دیجیتال رومیزی با برند 

Wavevortex به مصرف کنندگانی است که آنتن های معمولی جواب کارشان را نمیدهد و نیاز به یک محصول تائید شده دارند. مزیت این آنتن اینه که اولا داخل خونه و در نهایت لب پنجره میذارین (اغلب موارد، یعنی جایی که دیگه نقطه کور نیست) و ثانیا نیاز به کابل کشی از پشت بام تا داخل خونه نداره و مناسبه مستاجرایی که تو این قضیه مشکل دارند و میتونند آنتن رو همه جا با خود ببرند.

آنتن دیجیتال رومیزی


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها